Çeşitli sektörlerde çalışanlar için ulusal mesleki standartlar belirlenerek, meslek tanımları yapıldı. Meslek standartları belirlenen işler arasında ağdacı ve kuaförün yanı sıra, tarımsal üretim işleri de var.
Resmi Gazete’nin 25 Ekim 2016 tarihli mükerrer sayısında aralarında tarımsal üretimin çeşitli kollarının da bulunduğu farklı iş alanlarında ulusal meslek standartları belirlendi.
Tarımda çalışanlar için meslek standartları
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğler ile tarımsal üretime ilişkin meslek standartları belirlenen dallarda getirilen meslek tanımları şöyle:
Fidan Yetiştiricisi (Seviye 3): İş sağlığı ve güvencesi önlemlerini alarak, çevre koruma mevzuatı ve kalite gerekliliklerine uygun olarak iş programı ve arazi hazırlığı yapan, damızlık ve anaç parsellerini kuran, bakım ve aşılama işlemlerini yapan, fidan ve üretim materyallerini yetiştiren, söküm işlemlerini yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi.
Meyve Yetiştiricisi (Seviye 3): İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak, çevre koruma mevzuatı ve kalite gerekliliklerine uygun, açık arazide ve örtü altında iş programı yapan, bahçe tesisi oluşturan, bakım işlerini yapan veya yaptıran ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi.
Sebze Yetiştiricisi (Seviye 3): İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak, çevre koruma mevzuatı ve kalite gerekliliklerine uygun açık arazide ve örtü altında iş planı yapan, arazi hazırlığı ile ekim, dikim ve bakım işlemlerini yapan veya yaptıran, hasat ve hasat sonrası işlemleri gerçekleştiren ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi.
Tohum Yetiştiricisi (Seviye 3): İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak, çevre koruma mevzuatı ve kalite gerekliliklerine uygun olarak tarla hazırlığı, ekim, bakım, hasat işlemlerini yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi.
(2)