Uluslararası Tarım ve Biyobilimler Merkezi (CABI), Amerika’dan ithal gıdalarla Afrika’ya geldiği tahmin edilen bir tırtıl türü istilasının kıtada tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini açıkladı. İstilanın Akdeniz havzasına, oradan da Asya’ya yayılması halinde büyük ölçüde gıda sıkıntısına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.
Merkezi İngiltere’de bulunan Uluslararası Tarım ve Biyobilimler Merkezi (CABI), Amerika’dan ithal gıdalarla taşındığı tahmin edilen bir tırtıl türünün (Fall armyworm – Spodoptera frugiperda) Afrika kıtasında salgın halde yayıldığını belirterek, tırtıl istilasının kıtada geçimi ve gıda ticaretini büyük sıkıntıya sokabileceği uyarısında bulundu.
Bilim insanlarına göre, Afrika kıtasında tarım ürünlerine büyük zarar veren haşere türü, Akdeniz ve Asya’ya da yayılarak büyük gıda sıkıntılarına da yol açabilecek.
Akdeniz ve Asya da tehdit altında!
Amerika’ya özgü bir güve türü olan haşere, Afrika’da ilk kez geçen yıl görüldü. Tahıllarda büyük kayba yol açan zararlının, Amerika’dan ithal edilen gıda ürünlerindeki larvalarla kıtaya geldiği tahmin ediliyor.
Tropikal hat boyunca hızla yayılan bitki zararlısının, Batı Afrika’nın yanı sıra mısırın temel gıda olduğu güney ve doğu kesimlerinde de etkili olduğu belirtildi.
Larvanın bir bölgeye yerleşmesinin ardından, tırtıllardan çıkan güvelerin uçarak kolaylıkla uzak bölgelere yayılabildiğine dikkat çeken CABI Bilim Şefi Dr. Mathew Cock, salgının Afrika’nın ardından Akdeniz havzasında ve Asya’da etkili olabileceğine bildirdi. Cock, “Çiftçilerin geçimlerini sarsacak kalıcı zararlar oluşmadan haşereyle derhal müdahale edilmeli.” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tehdide karşı alınacak acil önlemleri tartışmak üzere 14-16 Şubatta Zimbabwe’nin başkenti Harare’de bir toplantı yapacak.
Fall armyworm (Spodoptera frugiperda) nedir?
İngilizce adı Fall armyworm, biyolojik adı Spodoptera frugiperda olan tırtıl, Kuzey ve Güney Amerika’ya özgü bir güve türü.
Yayıldığı bölgelerde özellikle tahıl ürünlerinin yetişme (erken) aşamasında ekinlerin gövdesini yiyerek, önemli miktarlarda ürün kayıplarına yol açan tırtıl, özellikle mısır hasadına büyük zarar veriyor. Bununla birlikte istila ettiği ekili arazilerde pirinç, buğday, şeker kamışı, hatta bir ölçüde Hindistan cevizi de tırtılın zararlı etkisinden kurtulamıyor.
Özellikle kurak dönemler sonrasında başlayan yağışlarla birlikte sayıları bir anda çok fazla artıyor ve tarım alanlarını istila ediyor.
Tahılları yiyerek büyüyen tırtıl, çok geniş alanlardaki ekinleri birkaç haftada tamamen tüketebiliyor ve toplu halde başka bölgelere göç ediyor.
(24)