Mercosur ticaret bloku ile tekrar başlayan ticaret müzakereleri hakkında endişeli olan AB çiftçileri, Avrupa tarım ihracatının olumsuz etkileneceği endişesini taşıyor.
Güney Amerika’daki bir ortak pazar olan Mercosur, Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Venezuela’dan oluşuyor.
Avrupa Birliği ve Mercosur, geçmişi 2004’lü yıllara kadar uzanan, uzun bir süredir ertelenen serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek amacıyla 11 Mayıs günü, karşılıklı teklifler sundu. Sunulan teklifler ürün ve hizmetlere yönelik piyasalara erişim ve devlet tedarikiyle ilgiliydi.
AB ile devam eden görüşmelerin başında Uruguay var. Öte yandan Venezuela, müzakerelerde yer almıyor.
12 yıldır sonuçlanmayan müzakerelerden sonra, küresel tarım piyasasındaki gidişatta önemli değişiklikler oldu. Örneğin, Brezilya, net ihracatçı olarak oldukça güçlü bir konuma geldi.
Avrupa Birliği gibi, Brezilya da üretimi arttırmak amacıyla kamu fonlarına yoğun bir şekilde yatırım yapıyor.
Öte yandan, Çin’den gelen talebin yavaşlaması ve Rusya’nın gıda ürünlerine koyduğu ambargo, AB tarım ihracatını zora soktu.
Hassas ürünler Mercosur anlaşması ile nasıl etkilenecek?
Avrupalı çiftçiler ve tarım kooperatifleri birliği olan Copa-Cogeca, tarım ürünleri konusunda sunulan teklifin, karşılığında fazla bir şey almadan AB piyasasını ithalata açtığına ve bu nedenle sorunlu olduğuna inanıyor.
AB çiftçileri özellikle sığır eti ve kümes hayvanları gibi “hassas” ürünler hakkında oldukça endişeli.
AB bakanları Nisan ayında, Mercosur ile yapılan serbest ticaret görüşmelerinde hassas tarım ürünlerini kapsayan teklife karşı Komisyonu uyardı.
Copa-Cogeca yaptığı basın açıklamasında, Komisyonun bu uyarıya karşın bu konudan vazgeçmediğini ifade etti.
Avrupalı çiftçiler, tüm hassas ürünlerin teklif kapsamından çıkarılmasını istiyor. Bazı basın kuruluşlarına göre, sığır eti ve etanol tekliften çıkarıldı, ancak kümes hayvanları ve tahıl gibi diğer hassas sektörler halen teklifin bir parçası.
AB’li çiftçiler, AB ihracat ürünlerinin söz konusu ülkelere girişini engelleyen bürokratik işlemlerle ve tarife dışı diğer gereksiz ticaret engelleriyle ilgili konular netleştirilmeden hassas ürünlerin anlaşmaya dahil edilmesinin tarım sektörüne zarar verebileceği uyarısını yaptı.
AB tarım ihracatı tehdit altında
Mercosur, AB’ye halihazırda önemli miktarda ihracat yapıyor. AB’de yapılan sığır eti ithalatının %86’sı, kümes hayvanları ithalatının ise %70’i bu ülkelerden geliyor.
Copa-Cogeca genel sekreteri Pekka Pesonen, AB’nin tarım ihracatı potansiyelini fazlasıyla kısıtlayacağını ifade etti.
Pesonen, AB tarım sektörünün zaten ciddi bir kriz yaşamakta olduğunu belirtti. Ortak Araştırma Merkezi’nin çalışmasına atıfta bulunan Pesonen, sektörün böyle bir anlaşma ile 7 milyar dolarlık bir kayıp yaşama riski altında olduğunu vurguladı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)