Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,2017 yılı bütçesinin en belirgin özelliğinin kamu yatırımlarındaki artış olacağını belirterek, “2017 yatırım yılı olacaktır” dedi. Şimşek ayrıca, tarıma, üretime, ihracata, bölgesel teşviklere, Ar-Ge faaliyetlerine 2017 yılında da desteklerin devam edeceğine işaret ederek, tarıma ayrılan kaynağın, öngörülen enflasyon oranının 3 katı kadar artırıldığına dikkati çekti.
TBMM Genel Kurulunda, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerde hükümet adına söz alana Mehmet Şimşek, para politikasında fiyat istikrarını esas aldıklarını kaydetti ve ‘Enflasyonla mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz’ dedi.
2017 yılı bütçesinde büyümeyi, istihdamı, yatırımları, makrofinansal istikrarı gözettiklerini belirten Şimşek, “Eğitim, sağlık, sosyal yardım gibi alanlara ağırlık veren, kamu yatırımları teşvik ve destekleriyle reel sektörü önceleyen bir bütçe hazırladık. Sadece bir yılı değil, orta ve uzun vadeli hedeflerimizin esas alan bir bütçe ortaya koyduk” diye konuştu.
Tarıma, üretime, ihracata, bölgesel teşviklere, Ar-Ge faaliyetlerine desteklerin artarak devam edeceği mesajını veren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranını 2017 yılında yüzde 1,9 seviyesinde olacağını öngördüklerini bildirdi.
“2017 yatırım yılı olacak”
Şimşek, şunları kaydetti:
“Bütçemizin en belirgin özelliği kamu yatırımlarındaki artıştır. Çünkü, biliyoruz ki sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. 2017 yılı bütçemiz bu anlamda bir yatırım bütçesidir. 2017 yılı inşallah bir yatırım yılı olacaktır. Geçen yıla göre yatırımlara ayrılan ödenekleri enflasyonun 3 katından fazla artırıyoruz. Böylece yatırımlarımız reel olarak artıyor. Biliyoruz ki daha çok yatırım daha çok üretim demek, daha çok üretim de daha çok istihdam demek. İnsan kaynağının en önemli sermayemiz olduğu bilinciyle yine en büyük payı eğitime ayırdık. 2017 yılında bütçemizin yaklaşık 5’te 1’ini eğitime ayırıyoruz, OECD ortalamalarına çıkartmış oluyoruz. Benzer şekilde, sağlığa ayırdığımız bütçeyi artıyoruz, 111 milyara yükseltiyoruz. Böylece bütçemizin 3’te birinden fazlasını eğitim ve sağlığa ayırmış oluyoruz.”
“Tarıma ayrılan kaynak, öngörülen enflasyon oranının 3 katı artırıldı”
Şimşek, tarım sektörünün de güçlü bir şekilde destekleneceğini vurgulayarak, 2017 yılında bütçeden tarıma ayrılan kaynağın, öngörülen enflasyon oranının 3 katı kadar artırıldığına dikkati çekti.
2017 bütçesinin, kamu yatırımları ve reel ekonomiye sağlayacağı imkan ve desteklerle, üretimi, ihracatı ve istihdamı artırmayı amaçladığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, eskiden her 100 liralık verginin 86 lirası faize giderken 2017 yılında sadece 11 lirasının faiz harcamalarına gitmiş olacağını dile getirerek, kalan kısmının eğitime, sağlığa, yatırıma, tarıma, sosyal yardıma harcanacağını belirtti.
Yurt içi tasarrufları artırmak, enerjide dışarıya bağımlılığı azaltmak ve ihracatın katma değerini artırmak için birçok tedbir alındığını ve alınmaya devam edildiğini kaydeden Mehmet Şimşek, bankacılık ve finansal sektörün sağlıklı ve güçlü olmasının Türkiye ekonomisinin gücüne güç kattığını, direncini artırdığını ifade etti.
(0)